بررسی وضعیت ماشین سازی در ایران

بررسی وضعیت ماشین سازی در ایران
17دسامبر

بررسی وضعیت ماشین سازی در ایران

تجارب سه کشور آلمان، کره جنوبی و هند در صنعت ماشین‌سازی

بررسی وضعیت ماشین سازی در ایران، در این بخش از پژوهش راجب تاریخچه صنعت ماشین سازی و نحوه سرمایه گذاری و سیاست گذاری کشورهای آلمان ، کره جنوبی و هند در صنعت تولید ماشین سازی و کسب درس هایی از تجارب آنها در تولیدات ماشین آلات صنعتی و به کارگیری این آموخته ها سعی در بهبود تولیدات این صنعت در کشور ایران را داریم .

تعدادی از مهم‌ترین درس‌هایی که می‌توان از بررسی تجارب این کشورها گرفت عبارتند از: «لزوم تبدیل صنعت ماشین‌سازی به یک اولویت صنعتی دارای برنامه  و بودجه، ایجاد و تکمیل زنجیره‌های ارزش، حمایت از صادرات و حضور شرکت‌های داخلی در زنجیره‌های ارزش بین‌المللی»

بررسی آسیب شناسی وضعیت ماشین سازی در کشور ایران

در این بخش وضعیت ماشین‌سازی در پنج صنعت فرش ماشینی، پلیمر و پلاستیک، دارویی، غذایی و فلزی بررسی می‌شود.

بررسی سرمایه گذاری در صنعت ماشین سازی نشان دهنده بهبود و افزایش تولیدات صنعتی است ؛ اما همچنان تولیدات بالقوه ماشین آلات صنعتی در دست کشورهای همسایه ایران است که با داشتن بازاری به ارزش حدودی ۳۹ میلیارد دلار در اختیار کشورهای چین، آلمان، ایتالیا و ژاپن هستند.

صنعت فرش ماشینی

شکل‌گیری رقابتی غیرسازنده در وارد کردن آخرین نسل ماشین‌ آلات فرش‌ بافی در سال‌های اخیر در حالی است که ماشین‌آلات ساده‌تر و سازگارتر با سطح فناوری موجود در کشور که اتفاقا محصولات آن‌ها تقاضای بیشتری نیز دارد، در کشور قابل تولید هستند؛ اما به دلیل عدم تمایل تولیدکنندگان داخلی به خرید این ماشین‌آلات، بازاری نیز برای آن‌ها وجود ندارد.

برای بهبود وضع موجود پیشنهاد می شود: اولا برای وارد کردن ماشین فرش بافی ارز تخصیص داده نشود و ثانیا با حمایت از تولید فرش‌های ماشینی با قابلیت صادراتی امکان استفاده از ظرفیت داخلی ساخت و به‌ روزرسانی ماشین‌آلات، فراهم شود.

بررسی وضعیت ماشین سازی در ایران

بررسی وضعیت ماشین سازی در ایران

صنعت پلیمر و پلاستیک

تراز تجاری منفی سالیانه  ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون دلاری، نشان‌ دهنده وضعیت نامساعد صنعت ماشین‌سازی در بخش پلیمر و پلاستیک در کشور است.

در حالی که توان اولیه برای ساخت انواع ماشین آلات پلیمر و پلاستیک  داخلی در کشور وجود دارد، اما به علت تعرفه پایین ماشین آلات صنعتی وارداتی انگیزه برای ساخت این ماشین آلات داخلی وجود ندارد .

با وجود اعلام حمایت وزارت صنعت از همکاری مشترک تولیدکنندگان داخلی با شرکت‌های بزرگ این حوزه در دنیا ، هیچ برنامه مدونی برای این کار وجود نداشته است. پیشنهاد می‌شود با حمایت از توسعه فناوری و ارتقای رقابت‌پذیری ماشین‌آلات تولید داخلی و تکمیل زنجیره‌های ارزش پایین‌دستی پتروشیمی از طریق این حمایت‌ها، وضعیت کنونی بهبود پیدا کند.

صنعت دارویی

راندمان پایین و هزینه‌های تعمیرات و نگهداری بالای تجهیزات صنعت داروسازی کشور به علت فرسودگی این تجهیزات موجب افزایش هزینه تمام شده تولیدات دارویی کشور شده است.

تمایل شرکت‌های داروسازی به تولید تحت لیسانس یا مشارکت با سرمایه‌ گذاران خارجی موجب عدم استفاده از ماشین‌آلات تولید داخل شده است؛ زیرا شرکت‌های همکار خارجی تمایل به استفاده از ماشین‌آلات به روز دنیا دارند و از طرفی عدم بهره‌مندی ماشین‌آلات ایرانی از استانداردهای لازم باعث کاهش رغبت تولیدکنندگان دارو به ماشین‌آلات داخلی شده است.

برای بهبود این شرایط پیشنهاد می‌شود: شرکت‌های سازنده خارجی طرف همکاری ملزم به استفاده از ظرفیت ساخت سازندگان داخلی در پروژه‌های کشور شوند و شرکت‌های داخلی برای کسب استانداردهای لازم حمایت شوند.

صنعت غذایی

صنایع غذایی یکی از صنایع با پتانسیل بالای کشور محسوب می‌شود. اما به علت وارداتی بودن ماشین‌آلات آن زنجیره ارزش این صنعت در کشور کامل نیست و تراز تجاری ایران در کلیه ماشین‌آلات صنایع غذایی منفی است.

با این حال بازار بزرگ این صنعت و وجود شرکت‌های کوچک با توان مالی کم باعث شده تا تولیدکنندگان داخلی هم سهمی از این بازار داشته باشند.

«تکمیل زنجیره ارزش صنعت غذایی از طریق تولید داخل ماشین‌آلات» به عنوان پیشنهاد می‌تواند وضعیت این صنعت را بهبود بخشد.

صنعت کشش مفتول

ماشین‌آلات این صنعت بیشتر از خارج کشور وارد می‌شوند. اما تولیدکنندگان داخلی هم در این زمینه فعالیت دارند. افزایش واردات این ماشین‌آلات باعث شده شرکت‌های داخلی در معرض ورشکستگی قرار بگیرند. در این شرایط ورود مداوم دستگاه‌های دست دوم اروپایی، بازار خرد و ارزان را نیز از شرکت‌های ماشین‌ساز داخلی گرفته‌است.

جمع‌بندی

تجارب کشورهای پیشرو در حوزه تولید ماشین‌آلات صنعتی نشان می‌دهد که برای اینکه صنعت ماشین‌سازی در کشوری به یک بخش تاثیرگذار در اقتصاد آن کشور تبدیل شود باید به یک اولویت ملی تبدیل شود و با تعیین متولی آن برنامه‌ای مشخص با زمانبندی و بودجه مناسب برای آن تعیین شود.

این در حالی است که در ایران تقریبا هیچ قانونی برای حمایت از توسعه صنعت ماشین‌سازی در طول چند دهه‌ی اخیر وجود نداشته است.

بنابراین پیشنهاد می‌شود با «حمایت از تولیدکنندگان داخلی، جلوگیری از واردات بی‌رویه و غیر ضروری، عدم تخصیص ارز و افزایش تعرفه‌های وارداتی ماشین‌آلاتی که دارای نمونه‌های داخلی با کیفیت هستند و عقد قراردادهای بین‌المللی با شرکت‌ها ازصنعت تولید ماشین سازی حمایت کنیم .

حرف آخر 

امیدواریم که شما از این وبلاگ راضی بوده باشید .

توصیه می شود برای کسب اطلاعات بیشتر دیگر وبلاگ های ما را مطالعه کنید.

موفق باشید …


شما بزرگواران می توانید با راه های ارتباطی زیر با ما در ارتباط باشید.

تماس : 09125381098
اینستاگرام : peres_shilang_hasiri
واتساپ : 09125381098

ساعت کاری : ۹ صبح الی ۲۰ شب
آدرس : تهران جاده خاوران شهرک صنعتی خاوران سایت آهنکاران خیابان پنجم شرقی پلاک ۴۷۰۸

,برش شیلنگ ,پرس هیدرولیک, پرس گیربکسی, آب بندی شیلنگ, قیمت دستگاه پرس شیلنگ ,دستگاه برش شیلنگ حصیری ,دستگاه تست شلنگ, دستگاه روکش بافتنی , دستگاه روکش بافتنی, دستگاه روکش بافتنی حصیری,دستگاه روکش بافتنی استیل ,دستگاه روکش بافت استیل , دستگاه شیلنگ گاز هوا , دستگاه پرس شیلنگ حصیری, لوله فلکسیبل برق, دستگاه لوله فلکسیبل, 
Post a comment

Your email address will not be published.